Ogräsmedel – ett effektivt trädgårdsskydd

Att vistas i naturen är en lycka för samtliga sinnen och de som kan och orkar tendera vilja äga en egen trädgård att både njuta av och jobba i. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att placera fingrarna i jorden ibland är för många personer betydelsefullt för välbefinnandet. Det är såklart inte bara jordiga händer som ger välbehag utan allting som kommer med en trädgård – solen, den friska luften, de tydliga färgerna samt de fräscha dofterna. Vilken typ av trädgård man vill ha är oerhört personligt, somliga gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, ytterligare andra blir stimulerade av att ha en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som äger en trädgård är att ogräs är en maximal ovälkommen inkräktare inom den harmoni man försöker skapa. Vissa lägger ned hela sin ande i trädgården medan andra enbart gör det som är särdeles nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett problem för otaliga trädgårdsägare och det bästa sättet att motverka dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar innefattar:

• Maskrosor

Dessa vackra, solgula små blommor har en benägenhet att föröka sig tusenfalt i ett väldigt kvickt tempo. Vill man äga en grön gräsmatta är de gula maskrosorna grundligt störande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som ger större besvär än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man går barfota och är särskilt störiga ifall man har barn som man önskar ska få springa obehindrat på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Detta är en rätt så tråkig planta, men som har en benägenhet att dyka upp överallt i tid och otid. Dessutom är åkerfräken ett problem att bli av med. Ogräsmedel utför definitivt det ultimata jobbet, men ett tips är att man bryter stjälken en aning före man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in redigt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det viktigt att utföra en del åtgärder innan man sätter igång:

• Se till att inga människor eller sällskapsdjur befinner sig i trädgården, speciellt inte barn.

• Täck samtliga de plantor du vill behålla i trädgården med papp eller plast innan du sprutar. Ogräsmedel gör dessvärre ingen åtskillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården cirka två dagar före du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för ultimata resultat.

• Bästa tiden att applicera ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande klädsel, andningsskydd, ögonskydd och handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är rätt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du vet hur din applikator fungerar innan du sätter igång.

Idag är det allmänt rekommenderade tillvägagångssättet att applicera ogräsmedel att begagna sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns riktigt effektiva ryggsprutor att köpa till bra priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

På grund av att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna definitiv vara skadliga om de hanteras på fel sätt. Barn får absolut inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska handskas med dem bör vidtaga alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.