Ifall du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Mögel i badrum är ett vanligt problem. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel samt övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det vanligtvis gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de nyttjas just till att njuta av varma duschar och bad. Mögel trivs utmärkt i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst finns det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och motbjudande. Det kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att tillväxa. Det kan hända ifall man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch eller ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Ifall man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det leda till att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det vara en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det främsta man bör uträtta är att undersöka var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera och markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan endast några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundtals är även fläckarna väldigt svåra att få bort.

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det viktigt att se över anledningarna samt undanröja risken för att få mögel igen. Det bör förekomma bra ventilation i badrummet. Det måste även vara rent och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det rent samt torrt för att slippa mögel i badrum.