Har du drabbats av mögel i badrummet?

Det är inte ovanligt med mögel i badrum. Detta äger sin grund i att allting som mögel vill ha för att expandera nästan alltid förekommer i ett fullständigt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Således är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum finns det dessutom vanligtvis gott av hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att äta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, förutom i samtliga skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara ganska svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar över kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga ordentligt över fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan dessutom använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Om man har större problem med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det omedelbart. Man bör också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och få fäste där man inte enkelt kan avlägsna det.

Det fullkomligt främsta sättet att bli av med mögel är att undanröja de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte endast mögel.

Just när det handlar om badrum är det angeläget att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Samtliga ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Fräscht och god ventilation är således fundamental för att undkomma mögel i badrum.