Bli kvitt mikrobiell påväxt

Emellanåt växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är alltså ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas såsom hårigt ludd alternativt svarta prickar över hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som exempelvis i oisolerade källare samt vindar. Mögel älskar också att växa sig stora och luddiga i badrum eller på gamla matrester.

Mögliga matrester är enkelt att förvalta, det är endast att slänga det, helst i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det om man får mögel och andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är nog ingen som tycker att det är fräscht att placera sig i duschen, eller ta ett underbart bad om väggarna hotar med att äta upp en samt utrymmet stinker av illa lukt.

Vad ska man då tänka på för att kringgå mikrobiell påväxt samt spridningen av mögel? Först och främst är det bra att känna till var de trivs, vilket redan nämnts, alltså där det finns gott om fukt. Tyvärr försvinner inte mögel samt andra mikroorganismer som genom ett trollslag om man torkar ut utrymmena som har blivit angripna. Det förhindrar däremot att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa över positivt laddade ytor, det är en bra ide att bearbeta alla material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel behövs relativt drastiska åtgärder. Man ska komma igång med att utröna hur stora delar, och vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar vanligtvis, men inte alltid, illa. Lukten kan lättast beskrivas som unken samt ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid veta hur den lukten känns. Det kan också finnas synliga fuktskador över väggar, golv, tak och möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på diverse sätt; missfärgningar i tapeter samt bubblor i mattor är typiska tecken. Mögel behöver inte jämt synas direkt på ytan. I till exempel ett badrum där man städar utförligt, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer ordentligt innan man blir varse om det, då på grund av att det finns en illa lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som till exempel mögel? Det mest drastiska samt bästa sättet är att eliminera allt som är mögelangripet och ersätta med nytt material, som därefter skyddas med Tvärstopp. Detta kan dock visa sig inte bara komplicerat, utan kanske rent omöjligt i en del fall. Då kan man ta till andra metoder, till exempel sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks över ytan. Om det är besvärligt att nå källan till möglet kan man ha användning av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp och förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i små droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara väldigt svåra att sanera. Man ska dock undvika att vistas i rummet under tiden fogging sker eftersom ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En fräsch och torr miljö är det bästa vapnet för att hålla väck mikrobiell påväxt.